Hitta Sveriges bästa offpiståkning

post thumb
Åre
by Lotta/ on 28 Jul 2023

Hitta Sveriges bästa offpiståkning

Skidåkning blir allt mer populärt i Sverige. Det finns otroligt många ställen där du kan ägna dig åt offpiståkning i landet. Vi tipsar därför om alla de bästa platserna så att du kan njuta av en riktigt härlig skidsemester.

Det finns bra offpiståkning i Sverige

De flesta tänker kanske på alperna när de hör om offpiståkning men faktum är att Sverige också har riktigt bra alternativ. Du behöver inte alltid åka långt för att få tillgång till riktigt fina backar.

Ett exempel är Baksidan i Åre. Du får vara beredd på att du inte är ensam i backarna, men det finns gott om utrymme att ta svängarna. Om du vill åka med ett större sällskap är Åre dessutom en perfekt destination. Då kan alla hyra en stor fjällstuga tillsammans och roa er hela dagarna. När ni tröttnar på skidorna går det alltid att spela spel framför brasan.

Ta dig ut till Riksgränsen

Om du vill hitta riktigt bra offpiståkning kan du även ta en tur till den svenska riksgränsen. Där finns det ett ställe som heter Uffes Vägg. En fördel är att det ligger väldigt centralt vid en större skidanläggning. Det ligger precis ovanför en servering och bjuder på riktigt bra åkning.

Du kan även åka till Borgafjäll för att hitta bra offpiståkning. Det är perfekt för dig som vill ha en lite tuffare utmaning. De har bara rensat precis så mycket som behövs. Det känns verkligen som att du är ute och åker i skogen.

En anläggning utan pister

Vill du ha en annorlunda upplevelse ska du ta dig hela vägen upp till Abisko. Där hittar du nämligen något så annorlunda som en anläggning helt utan pister. Det betyder att det finns otroliga möjligheter för offpiståkning. Abisko är dessutom den plats där det regnar minst i hela Sverige.

Finns det offpiståkning i Sälen?

Sälen är inte riktigt känt för offpist på samma sätt som andra delar av Sverige. Men det går att hitta en del trevliga åk om du bara vet vart du ska. Om du rör dig till höger om den så kallade “väggen” kan du dock hitta en del bra backar.

Vad behöver jag tänka på inför offpiståkning?

Många sysslar med offpiståkning för att det ger en otrolig adrenalinkick. Men det finns också en hel del att tänka på innan du ger dig ut i backen. Först och främst bör du tänka på att ha bra free ride skidor och att klä dig rätt. Det är viktigt att du kollar väderrapporten och klär dig efter lager-på-lager principen.

Du bör också ha med dig någon när du åker offpist. Om du skulle skada dig eller stöta på problem är det inte säkert att det finns någon i närheten som kan hjälpa dig. Därför bör du alltid åka tillsammans med en kompis. Det är också bra att göra upp en plan i förväg så du vet vart du ska åka. Du bör även veta vad du ska göra om en olycka är framme. Om du bara är förberedd kan det bli en riktigt rolig och spännande upplevelse.